Bihhome Logo

Kako formirati visinu kirije?

Image alternative text

Ovaj članak pruža jasne korake i smernice o tome kako pravedno odrediti visinu kirije za svoju nekretninu. Sa fokusom na faktore poput tržišta, lokacije, veličine i dodatnih usluga, saznajte kako postići balans između konkurencije i pravednosti pri formiranju cenovnika kirije.

Kako formirati visinu kirije?

Jedno od pitanja koje često čujemo je: Kako formirati visinu kirije? Morate procijeniti nekoliko važnih stavki:

1. Struktura stana

Stambenu jedinicu, sačinjavaju sljedeće grupe prostora:

stambeni prostori, pomoćni prostori,prostori za kretanje,otvoreni prostori.

Stambeni prostori su prostori stana predviđeni za boravak (dnevna soba, višenamjenska soba), objedovanje (trpezarija), pripremu hrane (kuhinja), spavanje i rad (soba).

Pomoćni prostori su prostori stana predviđeni za čuvanje hrane (kuhinjska ostava, plakarska ostava za hranu), održavanje lične higijene (kupatilo, WC), prostor za odlaganje stvari, kao i održavanje stana (garderoba, prostor ili prostorija za potrebe domaćinstva, plakarska ostava za potrebe domaćinstva).

Prostori za kretanje su prostori između stambenih i pomoćnih prostora u stanu (ulazni prostor, degažman, hodnik, unutrašnje stepenište).

Otvoreni prostori koji pripadaju stanu su lođe, balkoni, terase, bašte i dr.

Dnevna soba je dio stambenog prostora namenjen boravku svih članova domaćinstva.

Višenamjenska soba je dio stambenog prostora u garsonjerama i jednosobnim stanovima, namijenjen boravku, spavanju i radu.

Soba je dio stambenog prostora stana namenjen spavanju i radu i može biti soba za jednu osobu i soba za dvije osobe.

Stan, prema strukturi, ima sledeće prostore i prostorije:

·       garsonjera: ulazna zona, višenamjenska soba sa prostorom za pripremu hrane (čajna kuhinja) i kupatilo;

·       jednosoban stan: ulazna zona, prostor za pripremu hrane (kuhinja), višenamjenska soba sa prostorom za objedovanje i kupatilo;

·       jednoiposoban stan: ulazna zona, prostor za pripremu hrane (kuhinja), dnevna soba, prostor za objedovanje, soba za jednu osobu i kupatilo;

·       dvosoban stan: ulazna zona, prostor za pripremu hrane (kuhinja), dnevna soba, prostor za obedovanje, soba i kupatilo;

·       dvoiposoban i veći stan: ulazna zona, prostor za pripremu hrane (kuhinja), dnevna soba, prostor za obedovanje, sobe, kupatilo i WC.

2. Lokacija

Lokacija se može gledati na više načina na primjer prema:

·       udaljenosti od centra grada

·       kraju u kome se nalazi

·       blizini traženih lokacija (npr. fakulteta)

3. Namještenost

·       Namješteni stanovi se lakše izdaju, ali mnogi traže prazan stan. Ako stan izdajete kao prazan, uvijek je bolje da ima kuhinjske elemente i sređeno kupatilo. Ako je stan namješten, razmislite šta bi moglo da smeta zakupcima ili da im fali i ako ste u mogućnosti, promijenite to. To može puno uticati na utisak zakupca.

·       Česti su slučajevi da se kirija snižava ako se Ugovor o zakupu potpisuje na duži vremenski period.

·       Vaša odluka je uvek najvažnija. Dobro razmislite o tome kakve zakupce želite i kakve su njihove platežne mogućnosti. Uzmite u obzir sve činioce i nađite granicu koja je najbolja.

Autor
Profile Image
Mirza Horić

Agent za Nekretnine

29. august 2023.

Posljednji blogovi

Pretraži sve →
Image alternative text

29. august 2023.

Ovaj članak pruža jasne korake i smernice o tome kako pravedno odrediti visinu kirije za svoju nekretninu. Sa fokusom na faktore poput tržišta, lokacije, veličine i dodatnih usluga, saznajte kako postići balans između konkurencije i pravednosti pri formiranju cenovnika kirije.